Bewerkingen

 Hout laat zich goed bewerken; het kan onder andere verouderd, gerookt of geborsteld worden. Ook kunnen de behandelingen gecombineerd worden.

R O K E N

Bij het roken van de vloer wordt het hout gekleurd door middel van ammoniak. Het ammoniak gaat een verbinding aan met het looizuur in het hout waardoor dit een bruine tint krijgt. Door de vloer hierna te behandelen met bijvoorbeeld een kleuren olie krijgt de vloer een eigen typische kleur.  

 

V E R O U D E R E N

Het verouderen van een vloer geeft de vloer een doorleefde uitstraling. De nieuwigheid gaat eraf en aan de bovenzijde maar ook op de zijkanten zitten de planken vol met butsten en deuken. Om dit effect te creëren worden de planken in een grote trommel met puin gelegd. Door deze trommel te laten draaien wordt de vloer getrommeld (verouderd).  

 

B O R S T E L E N

Een houten vloer kan ook geborsteld worden. Bij het borstelen wordt het zachte gedeelte van de houtnerf door de borstel verwijderd. Hierdoor krijgen de planken een zichtbaar glooiend oppervlakte. De bewerking is heel subtiel en wordt zeker op open stukken van de vloer goed zichtbaar.